Kære fluefisker
Idégrundlaget bag Fishmadman er at udvikle fluefiskeri efter laks og ørred samtidig med, at vi samler interessant information og historisk vidensbyrd om vores fælles sport
Denne gang har vi fornøjelsen af at vise dig lidt fra det seneste nye og noget af det ældste vi endnu har set…
- Nyhedsbrevet denne gang
- Serie af kyst-rørfluer
- Grøndlansk agn med fjer
- Et foto af manden der opfandt rørfluen
- Et sjældent glimt af en vigtig føderessource for laks og steelhead
Sortimentet af fluer indeholder 10 kendte danske havørredfluer, bundet på 1.4 millimeter rør – 5 stk. Owner ST-36 BC kroge i # 14 – 16 – et stykke PVC fri krogstyr der kan klippes til den længde du foretrækker, samt en stærk og praktisk plastboks fra Lawson – Sidst men ikke mindst; en grundig vejledning i hvordan du binder et L-RIG * . Samlet pris 299.-
Kystfluer bundet på plastrør har været afprøvet og beskrevet flere gange under udviklingen af kystfiskeri i Skandinavien, men det er aldrig rigtigt blevet populært iblandt kystfiskere herhjemme. Det er egentlig en skam, da rørfluen tilbyder fluefiskeren endnu en mulighed for, at præsentere sin flue for havørreden, der kan være ganske selektiv i sin jagt på bytte. Kystfiskeri med flue, er grundlæggende den samme fiskeform, som vi kender fra put & take… hvor fluefiskeren må tilføre liv og bevægelse til fluen, og rørfluen kan med lidt snilde nemt formgives sådan at den passer perfekt til denne form for fiskeri.
Havørreden kan være notorisk svær at kroge, det ved enhver der har forsøgt at fange den i elven eller i havet – og små syle-skarpe kroge har i generationer været, det bedste værktøj til dette svære job.Små trekroge kroger helt suverænt – og den nemmeste måde at udnytte dette, er ved at udskifte de traditionelle enkeltkrogs kystfluer med kystrørfluer, som tillader en let og hurtig montering af den lille trekrog – enten fastmonteret eller løst hængende.
Netop den løst hængende trekrog kan i forhold til de traditionelle kystfluer fordoble antallet af landede havørreder, når krogen monteres i et såkaldt L-rig.
L-RIG forøger dine fangster markantI efteråret testfiskede en uvildig havørredfisker, fra Fyn vores nye kystrørfluer, der er specielt optimeret til brug med L-rigs. Ud af 52 kontakter landede han de 51 på L-rigget, hvilket giver en landingsrate på 98%. Dette er en helt udsædvanlig høj landingsrate – Overbevisende resultat, som ikke kunne være opnået med klassiske krogfluer.
Indtil videre har Jens Bursell og hans testfiskere haft 394 kontakter på kystrørfluer med L-rig og landet 360, hvilket giver en landingsrate på 91%. Til sammenligning har de noteret 899 kontakter og 385 landede med de traditionelle kystkrogfluer, hvilket giver en landingsrate på 43 %. Datasættene er blevet testet statistisk – og forskellen på de to metoder er stærkt signifikant.
Per Fischer har tested kyst rør fluer på vinteres kystørred – her en fin fjord fisk fanget på Rør Zonker, monteret med L-RIG
Unikt dubbing materiale !
Steelhead fiskere fra USA´s Vestkyst, anbefalet at vi prøve dette unikke dubbing materiale – fra amerikanske John Rohmer – Materialet kaldes Arizona Simi Seal og er et fremragende mix af naturlige og syntetiske materialer – Der findes mange kopier af John Rohmers materialer – Men ingen der er så perfekte som de originale poser med dubbing – Du vil som mange 100 andre danske kystfiskere helt sikkert bemærke at du vil fange flere havørreder –
Du får meget materiale for få penge…prøv selv steelhead fiskernes favorit dubbing..
Se de 12 farver vi har valgt i samarbejde med danske kystfiskere
Urgamle redskaber
At narre og fange fisk er en urgammel og meget betydningsfuld del af menneskets udvikling – så betydningsfuld, at vi den dag i dag stadig fascineres af og drages mod fiskeriets virke.
Da vi så denne meget tidlige agn fra Grønland, vidste vi, at vi måtte vise den til dig…
Kroppen er gjort af en krabbeklo, og krogen er formet af sten… for enden sidder resterne af en fjer… hvilket vel gør den til en slags flue… synes du ikke?
Rørfluens granddaddy
De færreste kender til manden der opfandt rørfluen – og i de fleste bøger er det en kvinde (Mrs. Morawski) der arbejdede for et fluebindings firma i Skotland i 40´ne – der får æren for den første rørflue.
Det er dog sportsfiskeren og forfatteren Alexander Wanless fra England, der i de tidlige 30´er designede de første rørfluer – Oprindeligt skabt til fiskeri med spinnestang – men som senere skulle vise sig perfekt til fluestang.
I år er det endelig lykkedes os at skaffe et billed af manden bag rørfluen. Se mere om de første rørfluer
laks & steelhead snack
Nordsørejen eller Pandalus Borealis som den også hedder på Latin. sjældent set i levende tilstand – lever på koldt og dybt vand
som du ser er den også rød før den bliver kogt
Læs mere om rejen der står øverst på menuekortet hos laks i Atlanterhavet og steelhead fra stillehavet
Photo of Pandalus Borealis Mr. Niels Sloth Biopix